Eind 2017 ging op initiatief van Leuven2030 het traject “Lokale voedselstrategie voor Leuven” van start, in samenwerking met onder andere Stad Leuven, Boerenbond, KU Leuven, Rikolto, Riso Vlaams-Brabant. Er werd uitdrukkelijk gekozen om deze strategie niet door een kleine groep experten te laten schrijven, maar samen met alle belanghebbenden: producenten, consumenten, handelaars, horeca, distributeurs, en beleid vorm te geven.
Door breed na te denken over het voedingssysteem en via samenwerking en overleg nieuwe, klimaatvriendelijkere processen en technieken te ontwikkelen, wordt voeding nog meer dan vandaag iets dat mensen en sectoren verbindt. De ambitie is een Leuven waar iedereen bijdraagt aan gezonde en duurzame voeding: inwoners, bedrijven, scholen, verenigingen,… Waar voedselproductie zichtbaar en beleefbaar is voor de bewoners, met initiatieven rond duurzame land- en tuinbouw in en buiten het stadsweefsel. Maar ook een Leuven waar de voedingsketen transparant is voor iedereen en de lusten en lasten eerlijk verdeeld worden tussen de betrokken spelers: landbouwers, voedingsbedrijven, supermarkten en handelaars, horeca en consumenten.
In 2018 werd de publicatie ‘Voeding Verbindt’ gelanceerd waarin de 7 strategische doelstellingen van het Leuvense voedselbeleid verduidelijkt worden:
Promoten van gezonde en duurzame voeding
Consument en producent dichter bij elkaar brengen
Ruimte geven aan duurzame voedselproductie
Inzetten op duurzame landbouw
Duurzame voedselproducten toegankelijk maken voor iedereen
Voorkomen van voedselverlies en hergebruiken van overschotten
Stimuleren van innovatie voor duurzame landbouw en voeding
De publicatie ‘Voeding Verbindt’ kan je hier integraal nalezen.
Om de doelstelling van een klimaatneutrale stad te kunnen waarmaken moeten we ook inzetten op duurzame voeding. Vandaar dat de Leuvense voedselstrategie hier integraal in opgenomen werd als programma 8: Duurzaam en gezond eten in de Roadmap 2025-2035-2050 van Leuven 2030.